Äänikirjapalvelut - Paras äänikirjapalvelu 2021

Vertaile parhaat äänikirjapalvelut nyt. Valitse paras äänikirjapalvelu ja kokeile sitä maksutta. Listasimme tähän vuoden 2021 parhaat äänikirjapalvelut. Uutena asiakkaana pääset kokeilemaan näitä palveluita täysin ilmaiseksi.

14 PV - 0 €

4.0 rating

Normaalihinta: 9,99 € / kk

14 PV - 0 €

5.0 rating

Normaalihinta: 9,99 € / kk

14 PV - 0 €

3.3 rating

Normaalihinta: 16,99 € / kk

14 PV - 0 €

5.0 rating

Normaalihinta: 9,99 € / kk

Äänikirjapalveluiden suosio on räjähtänyt

äänikirjapalvelutÄänikirjojen suosio on sanalla sanoen räjähtänyt käsiin – vielä kymmenen vuotta sitten ne olivat melko pienen porukan juttu, sillä eihän kirja ole kirja, jos sitä ei tarvitse lukea. Sittemmin äänikirjoista ovat alkaneet nauttia kaikki, ja täysin kokemattomien äänikirjojen lukijoiden määrä sen kun pienenee pienenemistään.

Nykyihmisen elämä on melko hektistä ja koko ajan pitäisi olla liikkeessä: jos ei viiletetä töiden puolesta niin pitäisi olla lenkkipolulla viilettämässä. Paikallaan istuskelua ei enää juurikaan näe, joten kirjojen lukeminenkaan ei ole enää monien mielestä mikään houkutteleva harrastus. Äänikirjat mahdollistavat kuitenkin kirjallisuudesta nauttimisen samalla kun teet jotain muuta: esimerkiksi tunnin pururatakierroksen aikana ehtii kuuntelemaan monta kappaletta esimerkiksi romaanista – eikä sitä varten ole tarvinnut jäädä kotiin istumaan.

Yksi yksittäinen seikka, joka kertoo äänikirjojen lisääntyneestä suosiosta, on palveluntarjoajien määrän nousu ja kaupallistuminen. Siinä, missä vanhastaan äänikirjoja tuottivat järjestöt ja säätiöt esimerkiksi näkövammaisten tarpeisiin, nykyään kustantajat tekevät kirjasta sekä perinteisen version että äänikirjan samalla kertaa. Myyntiinkin saadaan saman tien nostetta, kun äänikirjan lukijaksi saadaan kirjailija itse. Lisäksi suoratoistolla toimivat äänikirjapalvelut kykenevät tuomaan kokonaisen kirjaston minne tahansa, jossa vain on riittävän hyvä internet-yhteys. Nykyaikaisten mobiililaitteiden tasokin alkaa olemaan sen verran hyvä, että suoratoisto on melkeinpä perusoletus.

Äänikirjoja tarjoavia palveluita on siis paljon, mutta mistä tietää, mikä on paras äänikirjapalvelu? Erittelemmekin tässä seuraavaksi muutamia Suomeen rantautuneita palveluita ja pyrimme listaamaan asioita, jotka on hyvä pitää mielessä.

Elisa Kirja

Elisa Kirja oli yksi ensimmäisistä suomalaisista palveluntarjoajista, joka aloitti vuonna 2010. Se oli aluksi nimenomaan äänikirjapalvelu, mutta laajensi varsin nopeasti myös e-kirjoihin. Äänikirjojen kohdalla palvelu tarjoaa kirjoja suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Supla

Supla aloitti toimintansa aluksi nettiradiona ja podcastien alustana, mutta laajensi äänikirjoihin vuonna 2020. Suplan omistaa Sanoma-konserni, ja palvelusta löytyy runsaasti myös ilmaista sisältöä sen laajan podcast-tarjonnan vuoksi. Palvelu on etupäässä suomenkielinen, mutta sisältöä on saatavilla myös muilla kielillä.

Suomalainen Kirjakauppa

Suomalainen Kirjakauppa on koko kansalle tuttu paikka, joten onkin luontevaa, että kirjakauppa alkoi tarjoamaan myös äänikirjoja. Suomalainen Plus -palvelusta löytyy myös e-kirjoja.

Suosimalla kotimaista palvelua voi varmistaa sen, että suurin osa äänikirjojen kirjaston palveluista on ainakin kotimaisilla kielillä saatavilla. Myös asiakaspalvelua saa taatusti suomeksi, kun kyseinen äänikirjapalvelu on täysin suomalainen.

BookBeat

BookBeat perustettiin vuonna 2015 ja sen omistaa Bonnier-konserni. Suomalaisista kustantamoista varsinkin WSOY:n ja Tammen kirjoja on hyvin saatavilla, koska ne kuuluvat BookBeatin kanssa samaan konserniin. Kirjoja on saatavilla suomeksi, ruotsiksi, englanniksi espanjaksi ja saksaksi. Valikoima on melko laaja, peräti 100 000 kirjaa, joten kuunneltavaa kyllä riittää.

Storytel

Storytel on yksi vanhimmista äänikirjapalveluista: se aloitti toimintansa jo vuonna 2005, vaikkakin nykyisen nimensä se sai vuonna 2007. Storytel oli mukana myös Ruotsin Leijonan luola -formaatissa hakemassa lisärahoitusta laajentuakseen. Se kannatti, sillä nykyään Storytel on Pohjoismaiden suurin äänikirjapalvelu sen valikoima on yksi laajimmista: peräti 300 000 kirjaa.

Nextory

Nextory on perustettu vuonna 2015 ja se on erikoistunut sekä ääni- että e-kirjoihin. Sen valikoima on hieman suppeampi verrattuna kilpailijoihinsa: noin 100 000 kirjaa.

Ruotsissa suoratoistopalveluiden markkinat ovat olleet vakaat jo pitkään ja palvelut ovat suosittuja: onhan Ruotsi esimerkiksi Spotifyn kotimaa.

Audible

Audible on ainoa amerikkalainen äänikirjapalvelu, joka on saanut kunnolla jalansijaa Suomessa. Sen omistaa Amazon ja äänikirjapalvelu aloitti jo vuonna 1995, mutta laajensi kansainvälisille markkinoille vasta 2000-luvun lopulla.

Audiblen suosiota on avittanut se, että monet suomalaisten kuuntelemat amerikkalaiset podcastit tai YouTube-tuottajat mainostavat sitä. Audible onkin maailman suurin äänikirjapalvelu. Toistaiseksi Adiblen sisältö on kuitenkin suurimmaksi osaksi englanninkielistä.

Mikä on paras äänikirjapalvelu?

Näiden esittelyiden jälkeen herää varmasti kysymys, että mikä näistä on se paras. Eri palveluita on useita ja niiden sisällä on yksistään jo paljon kunneltavaa. Äänikirjapalvelut ovat kuitenkin siinä mielessä hieno asia, että ne mainostavat sisältöään melko avoimesti eli sinulla on mahdollisuus saada oikein hyvä käsitys tarjonnasta ennen ostopäätöstä.

On vaikea sanoa, mikä palveluista on se paras, mutta varmuudella voidaan kuitenkin sanoa, että jokaiselle löytyy taatusti jotain. Ja sinulla on harvinaisen iso valta päättää, millaiselle palvelulle haluat rahasi kantaa. Mieti etukäteen, mitä haluat äänikirjapalvelulta: mahdollisimman ison valikoiman vaiko mahdollisimman halvan hinnan? Saako kirjojen valikoima olla monikielinen vai haluatko kuunnella yksinomaan suomeksi? Tarjonnan lisäksi kannattaa miettiä myös palvelukokonaisuutta: kuinka helposti asiakkuutensa tasoa voi päivittää ja voiko omalle tililleen lisätä uuden kuuntelijan, jos vaikka joku perheessä innostuu äänikirjoista.

Paras äänikirjapalvelu löytyy kyllä, kun jaksaa hieman vertailla aluksi. Onneksi tämä ei ole iso rasti!

Halvin äänikirjapalvelu on tietysti ilmainen äänikirjapalvelu

Iso kysymysmerkki ovat tietysti kustannukset. Äänikirjapalvelut toimivat onneksi kaikki samalla tavalla: maksat kuukaudessa jonkin sovitun summan, joka veloitetaan tililtäsi automaattisesti, kunnes irtisanot palvelun ilman mitään määräaikaa. Niin kauan kun maksat palvelusta, saat kuunnella sovitun määrän kirjoja. Tämä määrä vaihtelee riippuen palvelusta – niin kuin hintakin.

Koska kilpailu asiakkaista on melko kovaa ja vanhat asiakkaat saatavat kaikota palvelusta vain muutamalla klikkauksella, käytännössä kaikki äänikirjapalvelut haluavat huolehtia siitä, että sinulla on oikeita kokemuksia palvelusta. Niinpä ne tarjoavat ilmaisia kokeilujaksoja, jonka aikana pääset tutustumaan palveluun. Kokeilujakson kesto vaihtelee palveluntarjoajan mukaan: pisintä jaksoa tarjoaa Storytel, jota saa kuunnella ilmaiseksi kokonaisen kuukauden. Keskiverto palvelu tarjoaa kuitenkin jo parin viikon kokeilujakson, jonka aikana kerkiää kuuntelemaan ainakin yhden kirjan.

Täysin ilmaisia äänikirjapalveluitakin on saatavilla, kunhan vain hoksaa katsoa: YLE Areenasta löytyy paljon moderneja äänikirjoja kuin myös vanhoja kunnon kuunnelmia. Paikallisesta kirjastostasi löytyy myös kokonainen oma hylly äänikirjoille, joita saavat lainata ihan kaikki.

Äänikirjapalvelut & vertailu

Koska valikoima on äänikirjojen kohdalla melko runsas, on syytä vertailla ennen ostopäätöstä. Googlettamalla "äänikirjapalvelut vertailu" pääset kerralla selvittämään, mitä eri vaihtoehtoja on saatavilla ja mihin hintaan e-kirjat.fi-sivuston avulla. Sen avulla löydät paras äänikirjapalvelu löytyy kädenkäänteessä.

Vertailua tehdessä on hyvä olla perillä siitä, mitä itse haluaa. e-kirjat.fi näyttää sinulle hintatietojen lisäksi myös paljon muuta kuten vaikkapa palvelussa olevan äänikirjojen määrän. Äänikirjapalvelut voivat myös tarjota erihintaisia tasoja asiakkaille riippuen siitä, ovatko nämä äänikirjojen suurkuluttajia vai eivät. Perustason asiakkuus kustantaa usein 9,99 euroa kuukaudessa ja sillä saa kuunnella tietyn ajan kuukaudessa. Esimerkiksi kaikki vertailussamme olevat ruotsalaiset palvelut, Storytel, BookBeat ja Nextory, tarjoavat perustasolla 20 tuntia kuunteluaikaa kuukaudessa.

Elisa Kirja on halpa vaihtoehto sinulle, joka haluat kokeilla äänikirjoja, muttet ole aikaisemminkaan ollut kovin iso kirjallisuuden ystävä. Ilmainen kokeilujakso kestää kaksi viikkoa, jonka jälkeen palvelu kustantaa 8,99 euroa kuukaudessa. Tämä tosin sisältää vain kaksi kirjaa kuukaudessa. Palvelu tulee siis halvaksi hieman satunnaiselle äänikirjojen kuuntelijoille, jotka myös haluavat saada kirjansa kuunnelluksi loppuun asti.

Valikoimansa puolesta paras äänikirjapalvelu on monien mielestä Storytel, koska valikoimaan kuuluu yli 300 000 erilaista äänikirjaa. Palvelu selviytyi myös Mikrobitti-lehden testivoittajaksi vuonna 2020 ja sai tekniikan alan erikoislehden testissä täydet 5/5 pistettä – ainoana vertailtavana.

Vertailun tuloksena edullisin äänikirjapalvelu löytyy sitten, kun olet päättänyt, minkä palvelun kautta saat eniten vastinetta rahoillesi eli tarpeeksi kattavan valikoiman sopivaan hintaan ja itsellesi mieleisen määrän mahdollisia lisäpalveluita. E-kirjat.fi pyrkii tekemään työlään osan puolestasi, jotta sinä pääset mahdollisimman nopeasti nauttimaan äänikirjoistasi.

Äänikirjapalvelu lahjaksi

Äänikirjat ovat myös oivallinen lahja sinulle, joka et tykkää paketoida ja haluat antaa aineettomia lahjoja. Lahjakortin saa pääsääntöisesti sähköisesti, mutta niiden liittyvät koodit lähetetään usein kauniissa sähköpostiviesteissä, jotta lahjakortin voi tulostaa ja sitten vaikkapa paketoida pukinkonttiin.

Käytännössä kaikki äänikirjapalvelut tarjoavat heti etusivullaan lahjakorttia. Se on helppo tapa ilahduttaa ketä tahansa kirjojen ystävää. Lahjakortin voi oikein hyvin käyttää vasta ilmaisen kokeilujaksonkin jälkeen, jolloin ei ole pelkoa siitä, että vähän isompikin kirja saattaisi jäädä kesken.

Äänikirjapalvelu lapsillle – Perheen pienimpien oma kirjasto

Perheen pienimpien lukuharrastuksen ruokkiminen on monien mielestä tärkeää, mutta kirjan ei aina tarvitse olla perinteinen paperiversio tai edes e-kirja. Myös lapset nauttivat äänikirjoista ja varsinkin siinä vaiheessa, kun itse lukeminen ei vielä suju.

Monet äänikirjapalvelut tarjoavat kokonaan oman osaston lastenkirjoille. Sieltä löytyy tuhansia lapsille sopivia kirjoja aina ajattomista klassikoista nykyajan uutuuksiin. Lapselle voidaan tehdä äänikirjapalveluun myös oma tili, jotta tämä pääsee käsiksi vain lapsille tarkoitettuihin kirjoihin.

Kirjallisuudella on tärkeä rooli lasten kielellisessä kehityksessä, sillä paljon kirjallisuutta lapsuudessaan ahnehtineet hallitsevat äidinkielensä keskivertoa paremmin. Oman äidinkielensä hallitseminen puolestaan korreloi positiivisesti minkä tahansa muun uuden oppimisen kanssa. Eikä vanhempien kannata pelätä sitä, että äänikirjat olisivat jotenkin laiska versio perinteisistä kirjoista – tärkeintä on, että lapsi puuhastelee kirjallisuuden parissa.

Parhaat äänikirjapalvelut perheille

Lasten oman tilin tekeminen on hyvä idea – mutta miksi lopettaa siihen? Koko perhe voi nauttia äänikirjoista siinä missä esimerkiksi yhteisestä Netflix-tilistäkin. Lähestulkoon jokainen äänikirjapalvelu tarjoaa erikseen niin sanotun perhetilin, jonka avulla useampi henkilö voi kuunnella äänikirjoja saman tilin kautta.

Perhetilin avulla voi hallinnoida myös esimerkiksi lasten omaa kirjastoa ja sitä kautta varmistaa, että esimerkiksi ikäsuositukset toteutuvat lastenkirjojen kohdalla.

Perhetilin kustannukset ovat luonnollisesti hieman korkeammat kuin yksittäisellä kuuntelijalla. Hintaa niillä on lähtökohtaisesti 20–30 euroa kuukaudessa. Hieman toisenlaisen lähestymistavan on ottanut BookBeat, jonka perustiliin voi lisätä uusia perheenjäseniä sitä mukaan, kun tarvetta tulee: kustannukset ovat 4,90 €/kk per perheenjäsen. Myös perhejäsenyyksien hinnat on otettu huomioon e-kirjat.fi-sivustolla ja voit automaattisesti vertailla vain niitä, mikäli haluat.

Aina mukana – Äänikirjapalvelu tietokoneella ja mobiilissa

Kuten jo alussa mainitsimme, äänikirjojen viehätys piilee juurikin siinä, että ne kulkevat lähtökohtaisesti mukanasi juuri sinne, minne sinäkin: olit sitten lenkillä metsässä, ruuhkabussissa matkalla töihin tai sitten ihan vain kotona selvittämässä vähän isompaa tiskivuorta. Riittää, että sinulla on internet-yhteys.

Kun äänikirjapalveluiden vertailu on tehty, voit vain kaivaa kännykän tai tabletin esille ja alkaa kuuntelemaan. Monien palveluiden kohdalla tämä onnistuu sekä verkkoselaimella kuin myös oman sovelluksen kautta. Sovellus kannattaa ladata jo sen vuoksi, että sen avulla äänikirja soi taustalla myös silloin, kun teet puhelimellasi jotain muuta. Median toistaminen sovelluksen kautta myös yleensä tuppaa kuluttamaan vähemmän akkua kuin verkkoselain. Oli alustasi mikä hyvänsä, pääset joka tapauksessa kuuntelemaan äänikirjoja, kunhan vain internet-yhteys pelittää kunnolla. Hidas netti voi toisinaan johtua myös itse laitteesta: laita wifi pois päältä, mikäli mobiilidata toimii alueellasi kunnolla. Wifi kannattaa sitä vastoin laittaa päälle sellaisilla alueilla, joilla mobiilidatan kantavuus on heikko, esimerkiksi mökillä, jossa on oma nettiboksi.

Suomalainen Plus on siinä mielessä erikoinen, että sen palveluita ei vielä voi käyttää pöytäkoneella, vaan äänikirjojen kuunteluun tarvitaan Suomalaisen oma mobiilisovellus. Suurin osa äänikirjapalveluista toimii kuitenkin ihan yhtä hyvin niin mobiililaitteella kuin tietokoneellakin. Näin voit kuunnella äänikirjaa näppärästi esimerkiksi etätyöpäivänä. Moni onkin havahtunut siihen, miten verkkaisesti työpäivä kotonakin sujuu, kun taustalla on hieman viihdettä tai töiden aiheeseen liittyvä tietokirja. Tämä on suorastaan historian henkäys, sillä kun radio oli vielä melko uusi tai täysin tuntematon keksintö, tehtaisiin palkattiin lukijoita, joiden tehtävänä oli lukea ääneen korokkeelta sanomalehtiä, romaaneja tai runoja työilmapiirin parantamiseksi. Näin toimivat äänikirjat 1800-luvulla. Onneksi nykyaikana tämäkin käy helpommin tietokoneelta tai mobiilisti.